Άστεγος.gr... Άνεργος.... Ανασφάλιστος.... Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς στέγη... χωρίς εργασία..... χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλεια με τις σοσια-ληστρικές και τελευταία συριζέικες πολιτικές συνεπικουρούμενες από έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό.... Φωτογραφία: Herni Cartier Bresson

.......................* κιτρινισμένες λιθογραφίες * για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης

****


“Ηomo hominis lupus” - o άνθρωπος λύκος για τον συνάνθρωπό του

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Χιλιάδες οι άστεγοι στο κέντρο της Αθήνας...αλλά και των άλλων πόλεων



Κοινωνία 
3/2/2012 11:14:00 πμ










)

Όλο πιο έντονες και δραματικές είναι ημέρα με την ημέρα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζεται πλέον να ζει στους δρόμους, αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, οι άστεγοι καλούνται να επιβιώσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ευτυχώς για αυτούς τους ανθρώπους, οι υπηρεσίες της Εκκλησίας, του Δήμου Αθηναίων αλλά και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, προκειμένου να τους παρασχεθεί υποστήριξη και φροντίδα καθ' όλη τη διάρκεια του έντονου ψύχους και της κακοκαιρίας.



Όπως αναφέρουν οι εθελοντές, καθημερινά προστίθενται όλο και περισσότεροι στα συσσίτια, που προσφέρει η Εκκλησία και ο δήμος. Ενδεικτικά, η Αρχιεπισκοπή μοιράζει καθημερινά περισσότερες από 10.000 μερίδες φαγητού σε 72 συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Ενώ άλλες τόσες μοιράζονται και από τις εκκλησίες του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τους εθελοντές στην πλειοψηφία τους, είναι Έλληνες.



Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωνικούς Φορείς, κινητοποίησε τα μέσα που διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές και προχώρησε στην οργάνωση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την παροχή δέσμης υποστηρικτικών υπηρεσιών και παροχών στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, που είναι ανυπεράσπιστη όσο καμία άλλη μπροστά στην επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και τις ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες.

Από το στελεχικό και εθελοντικό δυναμικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συστάθηκαν, ειδικότερα, κλιμάκια με κοινωνικούς λειτουργούς, εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρείτες –Διασώστες του Ε.Ε.Σ., τα οποία ανέλαβαν την κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου - Φιλελλήνων - Αμαλίας - Αθ.Διάκου - Βασ.Κων/νου - Βασ. Σοφίας – Σόλωνος - Καποδιστρίου - Γ’ Σεπτεμβρίου.



Μέχρι σήμερα τα κλιμάκια του ΕΕΣ προσέγγισαν 234 αστέγους στη συγκεκριμένη ζώνη, στους οποίους διένειμαν: 202 δέματα αστέγων, 116 κουβέρτες, 151 δέματα με είδη ατομικής υγιεινής, 98 δέματα ιματισμού, 136 αφεψήματα σε ειδικά δοχεία.



Παράλληλα, 17 άστεγοι μετακινήθηκαν σε χώρους διανυκτέρευσης του Δήμου Αθηναίων και 10 στον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητά τους τα άτομα που προσέγγισαν τα κινητά κλιμάκια του Ε.Ε.Σ. κατά τη διεξαγωγή των δράσεων εργασίας στο δρόμο ήταν Έλληνες, μεμονωμένοι άνδρες νεαρής και μέσης ηλικίας.



Οι αλλοδαποί ωφελούμενοι ανέρχονται σε ποσοστό 25% επί του συνόλου των εξυπηρετουμένων, με κύριες χώρες προέλευσης τη Βουλγαρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν. Επιπλέον σε ότι αφορά σε ειδικές ομάδες εξυπηρετουμένων, επισημαίνεται ότι το ποσοστό των χρηστών ουσιών που εντοπίστηκε και στους οποίους έγινε διανομή υλικού ενίσχυσης ανέρχεται σε 11% επί του συνόλου των εξυπηρετουμένων.





Το έκτακτο σχέδιο παρέμβασης του Ε.Ε.Σ. για την παροχή βοήθειας στους αστέγους της Αθήνας προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι και σήμερα, οπότε και αναμένεται να υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι ο Ε.Ε.Σ. θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα ανταπόκρισης, εφόσον απαιτηθεί, και το επόμενο χρονικό διάστημα.


*από το: 
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=121590&catID=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου