Άστεγος.gr... Άνεργος.... Ανασφάλιστος.... Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς στέγη... χωρίς εργασία..... χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλεια με τις σοσια-ληστρικές και τελευταία συριζέικες πολιτικές συνεπικουρούμενες από έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό.... Φωτογραφία: Herni Cartier Bresson
.......................* κιτρινισμένες λιθογραφίες * για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης

****


“Ηomo hominis lupus” - o άνθρωπος λύκος για τον συνάνθρωπό του

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι Έλληνες να προσφεύγουν στα συσσίτια των δήμων και της Εκκλησίας για να τραφούν.


Δ. Αθηναίων: Στα συσσίτια για να τραφούν και δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι

Η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι Έλληνες να προσφεύγουν στα συσσίτια των δήμων και της Εκκλησίας για να τραφούν. Δεν κάνει, δε, ούτε διακρίσεις: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των δύο διαμερισματικών συμβούλων της Αθήνας, που προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του δήμου για να σιτιστούν, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλοςστην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τους νεόπτωχους άστεγους στην Αθήνα και ο δήμος έχει δημιουργήσει άτυπη τράπεζα τροφίμων, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, ξενώνες, ενώ προσφέρονται και δωρεάν ρούχα.
Τα δε στοιχεία για το φαινόμενο των νεοάστεγων στην Αθήνα είναι σοκαριστικά, σύμφωνα και με τα όσα κατέθεσαν στην Επιτροπή ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο Δήμος Αθηναίων, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Από τις εκθέσεις αποκαλύπτεται πλέον ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμά της, στους νεοάστεγους πια περιλαμβάνονται και ολόκληρες οικογένειες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καταλύουν με χαρτόνια και κουβέρτες το Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, τη Σανταρόζα, το Γκάζι, στα παγκάκια, κάτω από γέφυρες, έξω από κλειστά καταστήματα είναι αδιευκρίνιστος. Οι περισσότεροι από κείνους που ξεσπιτώθηκαν και πλέον βρίσκουν προσωρινή «στέγη» σε 52 σημεία της Αθήνας είναι οφειλέτες της εφορίας. Άλλοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, να αποκλείονται έτσι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ως εκ τούτου να ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε πως το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ενημέρωσε ότι ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή καταρτίζει το σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα για τον νεοάστεγο.
Όπως επίσης είπε, αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη στην ελληνική οικογένεια ο αριθμός των άστεγων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως δεν είναι ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των αστέγων καθώς δεν είναι καταγεγραμμένοι και επισήμανε την ανάγκη για κοινή προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τις αρμόδιες οργανώσεις που ήδη είναι δίπλα τους. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο υπάρχει κρίση το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων όπως η ύπαρξη υπνωτηρίων, κέντρων ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και θέσεις εργασίας», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ζήτημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σχολιάζοντας πως δεδομένης της έλλειψης νομοθεσίας, σήμερα άρχισε να γίνεται μια κινητοποίηση και ζήτησε ένα fast track για την ενίσχυση των κοινωνικών μονάδων πρόνοιας.
Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης τόνισε ότι χορηγούνται γεύματα από την Εκκλησία, προτείνοντας όμως παράλληλα να βοηθηθούν από όλους τους φορείς οι άνθρωποι αυτοί, να ξαναβρούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Πρότεινε επίσης να βρεθεί τρόπος να μη συσσωρεύονται οι νεόπτωχοι άστεγοι με ιδρυματικό τρόπο, αλλά να δίδεται επιδότηση κατοικίας για ψυχολογικούς λόγους.
Σύσκεψη Δήμου Αθηναίων-φορέων για άστεγους
Στο μεταξύ, κοινή σύσκεψη με μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς και ομάδες εθελοντών που ασχολούνται με το ζήτημα των άστεγων πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Τονίζοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων σέβεται την αυτοτέλεια και αυτονομία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ο Γ. Καμίνης συζήτησε με τους εκπροσώπους των φορέων τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, τρόπους αντιμετώπισης και ανάληψης κοινής δράσης, απέναντι στο πρόβλημα των αστέγων στην Αθήνα.
Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού των αστέγων, αύξηση του ποσοστού που αφορά σε έλληνες πολίτες και συμφωνήθηκε η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των προσπαθειών. Mεσοπρόθεσμα με κοινές δράσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγης, όσο και άμεσα εν όψει της νέας επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών τις επόμενες μέρες (συντονισμός για τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, αλληλοκάλυψη σε ανάγκες τροφίμων και ρουχισμού και συγκρότηση ομάδων δρόμου, «street work»).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκπροσωπώντας τις οργανώσεις, οι Σπ. Ψύχας (Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, ΑΡΣΙΣ), Ν. Κανάκης (Γιατροί του Κόσμου), Κ. Δήμτσας(ΑΠΟΣΤΟΛΗ), Τζ. Αντύπας (PRAXIS), Μ. Μυλωνάς και Π. Σαϊβανίδης (ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις) και οι Δ. Παπαδοπούλου (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός) και Α. Κωνσταντακοπούλου (CARITAS Αθήνας).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου