Χθες τα μεσάνυχτα περίπου 70 άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νέοι και νέες, βρίσκονταν στο δημαρχείο της Αθήνας, που ήταν ανοιχτό λόγω μίας νυχτερινής καταγραφής αστέγων στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείο.
Δεν έχουν ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν, με τα χαρτόκουτα και τις κουβέρτες να έχουν αντικαταστήσει το στρώμα. Σε αυτή την καταγραφή αστέγων από τον δήμο Αθηναίων, μέσα στους σκοτεινούς δρόμους της πόλης, συμμετέχει με δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συνολικά καταγράφηκαν 183 άστεγοι, αλλά η έρευνα δεν περιλαμβάνονται κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν υψηλούς αριθμούς, οι οποίες για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια, δεν προσεγγίστηκαν αυτή τη φορά.
Συμπράττουν για πρώτη φορά έξι φορείς: ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, PRAKSIS, Γιατροί του Κόσμου, Θετική Φωνή και ΚΥΑΔΑ. Τα μέλη τους χωρίστηκαν σε δώδεκα ομάδες και να καταγράψουν άστεγους.
Μια ομάδα εθελοντών και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας στον δήμο Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη, κατεβαίνει την Αγίου Κωνσταντίνου κοντά στην Ομόνοια.
Στα σκοτεινά στενά της Αγ. Κωνσταντίνου, συναντούν μία νεαρή κοπέλα. «Καλησπέρα, ονομάζομαι Μαρία κι είμαι εθελόντρια για τον δήμο Αθηναίων. Κάνουμε σε όλους λίγες ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στέγασής σας. Τηρείται ανωνυμία. Θα θέλατε να μας απαντήσετε;» Η κοπέλα βρίσκεται δίχως στέγη εδώ και περίπου μισό χρόνο και είναι χρήστης ουσιών.
Η ομάδα αφού την ενημερώνει κατηφορίζει προς Μεταξουργείο. Κεραμεικού, Ιάσωνος, Αγησιλάου, Αχιλλέως… Άλλοτε αντικρίζεις μόνο τα απλωμένα χαρτόκουτα και τις κουβέρτες κι άλλοτε τους ίδιους τους ανθρώπους κουλουριασμένους και σκεπασμένους, προσπαθώντας να κοιμηθούν μέσα το κρύο του Δεκέμβρη.
Είναι άνθρωποι που για διάφορους λόγους δεν έχουν στέγη. Η περιπλάνηση συνεχίζεται και τα μέλη των ομάδων, συνεχίζουν με όρεξη για να βρουν και να συνομιλήσουν με όσους δεν έχουν στέγη. Να τους ακούσουν και να προσφέρουν έστω ένα χαμόγελο, ένα νεύμα κατανόησης, όχι οίκτου και λύπησης, αλλά αλληλεγγύης.
Σε ένα στενό κοντά στην πλατεία Μεταξουργείου, συνομιλούν με έναν άνδρα, λίγο κάτω από τα 40. Τον ρωτάνε αν έχει κάποιο μέρος να μείνει για σήμερα το βράδυ. Απαντά αρνητικά. Του κάνουν ενημερώσεις, του δίνουν κάποια στοιχεία τους και τον καληνυχτίζουν. Ο άνδρας τους χαιρετάει και τους ευχαριστεί για το ενδιαφέρον.
Η Αγγέλα, φοιτήτρια κι εθελόντρια στη «Θετική Φωνή» περιγράφει τις εντυπώσεις της από την εμπειρία υποστηρίζοντας ότι «η συνεργασία με άλλες ΜΚΟ ήταν αρκετά λειτουργική και ενδιαφέρουσα».
Παρά την κούραση της ορθοστασίας και του περπατήματος στο κρύο, η Εύα από το ΚΥΑΔΑ, έμεινε απολύτως ικανοποιημένη από την δράση. «Σαν εμπειρία και σαν πιλοτικό πρόγραμμα, πέρα από τη δειγματοληψία, που ήταν το στεγνό κομμάτι της έρευνας, είχε και την άμεση αλληλεπίδραση, ότι πηγαίναμε στον χώρο τους», τονίζει η ίδια.
«Παρόλο που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, παρά την επικινδυνότητα, ήταν προσιτοί και προσεγγίσιμοι. Ήθελαν να βοηθήσουν κι εκείνοι στην έρευνα , να μιλήσουν για την κατάσταση που βιώνουν», συνεχίζει καταλήγοντας.
Θετικές εντυπώσεις αποκόμισε και ο Μ. από τον ΚΕΘΕΑ. «Ήθελα πολύ να συμμετάσχω σε αυτή την έρευνα. Ασχολούμαι εδώ και κάποια χρόνια με το αντικείμενο στην πρώτη γραμμή. Είναι καημός μου να γίνει ένας χώρος που είναι για χρήστες άστεγους. Είναι θετικό να γίνονται συνεργασίες πολλών φορέων γιατί φαίνεται ότι πολλοί ασχολούνται με το ίδιο πράγμα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά,» υπογραμμίζει ο νεαρός εθελοντής.
Έχει φτάσει 6 το πρωί του Σαββάτου. Η ομάδα επιστρέφει στο δημαρχείο παρουσιάζοντας τα πορίσματα της. Δεν έχει ακόμη ξημερώσει καλά καλά και διασχίζοντας την Πανεπιστημίου μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της.
Συνομιλώντας με την κ. Στρατηγάκη μας λέει ότι «Στόχος είναι να καταγράψουμε τους αστέγους στο κέντρο της Αθήνας και να μπορέσουμε σε ένα χρόνο να δούμε εάν οι πολιτικές που θα αναπτύξουμε έχουν αποτέλεσμα.
«Οι άστεγοι στο κέντρο της Αθήνας είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχουμε. Στο κέντρο συσσωρεύονται περισσότεροι άστεγοι κι είναι υποχρέωση του δήμου και δέσμευσή του να κάνει κάτι στην κατεύθυνση αυτή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός "safe haven" στα πρότυπα της Ν. Υόρκης , δηλαδή θα δημιουργηθεί ένας χώρος-υπνωτήριο χωρίς εμπόδια και φραγμούς, που θα αποτελέσει τη μετάβαση από το δρόμο σε έναν στεγασμένο χώρο», προσθέτει.
Σύμβουλος στη συγκεκριμένη ενέργεια η Bloomberg Associates, με επικεφαλής την Linda Gibbs, που είχε διατελέσει αναπληρώτρια δήμαρχος Υγείας και Ανθρωπίνων υπηρεσιών της Νέας Υόρκης από το 2005 έως το 2013.
Τέλος, παρούσα και σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Θ. Φωτίου, αρχές Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή αστέγων σε 6 δήμους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.efsyn.gr/arthro/nyhterini-katagrafi-ton-astegon-sto-kentro-tis-athinas
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βοηθώντας τους άστεγους να βρουν την Ιθάκη τους«Γεύση» κοινωνίας για τους απόκληρους της κοινωνίας...