Άστεγος.gr... Άνεργος.... Ανασφάλιστος.... Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς στέγη... χωρίς εργασία..... χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλεια με τις σοσια-ληστρικές και τελευταία συριζέικες πολιτικές συνεπικουρούμενες από έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό.... Φωτογραφία: Herni Cartier Bresson

.......................* κιτρινισμένες λιθογραφίες * για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης

****


“Ηomo hominis lupus” - o άνθρωπος λύκος για τον συνάνθρωπό του

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Στην πόλη των Χανίων με τα δεκάδες πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και τα πολλά ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στο δρόμο



XANIA:Τα άλλα Χριστούγεννα: “…ζουν στην πόλη μας χωρίς στέγη, στο δρόμο και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, αποκλεισμένοι από νερό και ρεύμα”... (...και φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στα Χανιά... 
-Δ.Τζ.)
~~~~~~~~~~~
Μπορεί για πολλούς η περίοδος των Χριστουγέννων να σημαίνει ζεστασιά, χαμόγελα και οικογενειακή θαλπωρή όμως για αρκετούς συμπολίτες μας η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η αρχή του χειμώνα. Και αυτοί, ζουν στους δρόμους, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό, κάτω από τρύπιες οροφές.
Την κατάσταση που επικρατεί στα Χανιά με τους άστεγους κατέγραψε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών. Όπως αναφέρει, μέσα σε μία ημέρα καταμέτρησαν 20 άστεγους ενώ υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος στις υποσχέσεις που έχουν δοθεί ανά καιρούς για τη δημιουργία προγράμματος παρέμβασης στο δρόμο που δεν έχουν υλοποιηθεί αλλά και την έλλειψη προσβάσιμου χώρου για τους άστεγους τις πολύ κρύες του χειμώνα.
Όπως σημειώνεται, αν και τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί στα Χανιά υπνωτήριο με 14 κρεβάτια, οι συνθήκες θέρμανσης και καθαριότητας είναι πολύ κακές ενώ τα κριτήρια για την είσοδο του αστέγου είναι πολύ αυστηρά. Ως αποτέλεσμα, είναι λίγοι οι άστεγοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η Μαρία, ο Σαϊντ, ο Χανς, ο Εμμανουήλ, ο Νίκος, ο Ζαχαρίας. Είναι τα ονόματα μερικών από τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας χωρίς στέγη, στο δρόμο και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, αποκλεισμένοι από νερό και ρεύμα. Η ομάδα Αστέγων από το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών Χανίων τους συνάντησε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο διανομής υπνόσακων μετά από οικονομική στήριξη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Αποκόρωνα. Σε αυτήν την εξόρμηση και μέσα σε λίγες ώρες καταμετρήσαμε συνολικά 20 άστεγους, ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και σε άλλα σημεία της πόλης.
Παρά το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια ο Δήμος Χανίων είχε αποφασίσει τη δημιουργία ενός προγράμματος παρέμβασης στο δρόμο, αυτό ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Οι άστεγοι της πόλης των Χανίων καλύπτουν ένα μέρος των βασικών τους αναγκών στις δομές αλληλεγγύης και στα κοινωνικά συσσίτια, ενώ από τη μεριά του Δήμου δεν υπάρχει η πρόβλεψη ούτε καν για τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα να λειτουργεί ένας χώρος προσβάσιμος σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη.
Η ίδια αδιαφορία υπάρχει και για την ανάγκη διανομής αγαθών πρώτης ανάγκης (υπνόσακοι, κουβέρτες, υποδήματα, ρουχισμός) για να μην πεθάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Να θυμίσουμε ότι τουλάχιστον 3 άστεγοι έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια στους δρόμους της πόλης, ενώ πολλοί περισσότεροι μετά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο. Πριν ένα μόλις μήνα άστεγος εντοπίστηκε νεκρός στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου «Ερμής».
Το δικαίωμα στη στέγη παραμένει μόνο γραμμένο στα χαρτιά. Στην πόλη των Χανίων με τα δεκάδες πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και τα πολλά ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στο δρόμο. Στα Χανιά υπάρχει εδώ και ένα χρόνο μόνο ένα υπνωτήριο με τον περιορισμένο αριθμό των δεκατεσσάρων κλινών για τους αστέγους στο κτίριο της πρώην Φιλαρμονικής, με πολύ κακές συνθήκες θέρμανσης και καθαριότητας. Μάλιστα για να επιτραπεί η είσοδος σε αυτό το υπνωτήριο, ο άστεγος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.
Η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Το υπνωτήριο ανοίγει στις 7 το απόγευμα και κλείνει την επόμενη ημέρα στις 9 το πρωί. Αν ο άστεγος δεν καταγραφεί το πρωί από τις υπηρεσίες του Δήμου δεν έχει το δικαίωμα πρόσβασης στο υπνωτήριο το βράδυ. Έτσι δεν επιτρέπεται η είσοδος όταν προκύψει έκτακτη ανάγκη φιλοξενίας. Την υπόλοιπη μέρα οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να μείνουν στους δρόμους, καθώς δεν υπάρχει κλειστός θερμαινόμενος χώρος ελεύθερης πρόσβασης για εκείνους. Επίσης, παρά την έκκληση των δύο φιλοζωικών σωματείων να δημιουργηθούν σπίτια σκυλιών έξω από το υπνωτήριο για τα σκυλιά των αστέγων, αυτό δεν έχει εισακουστεί. Σε αρκετές περιπτώσεις οι άστεγοι προτιμούν να μείνουν στο δρόμο προκειμένου να μην αποχωριστούν τους πιστούς τους συντρόφους.
Είναι απορίας άξιο πώς ένας Δήμος που προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να προτάσσει το κοινωνικό του πρόσωπο, δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει μία έστω και υποτυπώδη στήριξη σε ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο και δεν έχουν την δυνατότητα με τις δικές τους δυνάμεις να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Το θέμα δεν αφορά μόνο στην εξασφάλιση της στέγης αλλά και σε μία συνολική κοινωνικοψυχολογική και ιατρική υποστήριξη για αυτήν την ομάδα των συμπολιτών μας.
Ζητάμε, άμεσα:
– Ο Δήμος Χανίων να έχει ανοιχτό το υπνωτήριο αστέγων ή να ορίσει ένα άλλο χώρο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ΟΛΟ το 24ωρο, τουλάχιστον τις κρύες μέρες του χειμώνα χωρίς αποκλεισμούς και με την απαιτούμενη στήριξη.
– Ο Δήμος Χανίων να βγάλει συνεργεία στο δρόμο και να μοιράσει υπνόσακους και είδη πρώτης ανάγκης στους άστεγους.
– Αν δεν συμβεί αυτό να δώσει στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών ως πρώτη δόση 20 υπνόσακους και 40 κουβέρτες που τα μέλη του θα διανείμουν στους άστεγους.
26/12/2017
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
...
Πηγή: http://agonaskritis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου