Άστεγος.gr... Άνεργος.... Ανασφάλιστος.... Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς στέγη... χωρίς εργασία..... χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλεια με τις σοσια-ληστρικές και τελευταία συριζέικες πολιτικές συνεπικουρούμενες από έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό.... Φωτογραφία: Herni Cartier Bresson

.......................* κιτρινισμένες λιθογραφίες * για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης

****


“Ηomo hominis lupus” - o άνθρωπος λύκος για τον συνάνθρωπό του

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Οι αόρατοι φτωχοί και άστεγοι, σε ένα πλούσιο προάστιο της Αθήνας…


Οι αόρατοι φτωχοί και άστεγοι, σε ένα πλούσιο προάστιο της Αθήνας… // Τρια (3) παραδείγματα εύπορων πολιτών, που έφτασαν στην απόλυτη ένδεια… (ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, που προσπαθούν να σας πείσουν ότι οι άστεγοι είναι, όλοι, τεμπέληδες, τοξικομανείς, ξένοι, κλπ. ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ…)...
~~~~~
Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιοι άνθρωποι περνούν την πόρτα του όμορφου ισόγειου κτιρίου που στεγάζει την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σε ένα από τα πράσινα κεντρικά πάρκα της Βούλας.
Οι νεόδμητες πολυκατοικίες με θέα στο “απέραντο γαλάζιο” του Σαρωνικού κόλπου που το περιστοιχίζουν, τα καινούργια κατά κανόνα ΙΧ αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στη γύρω περιοχή, ο ιστιοπλοϊκός όμιλος που βρίσκεται απέναντι ακριβώς, όλα δείχνουν μια καλή ζωή σε ένα από τα παραθαλάσσια προάστια της Αθήνας, λες και η οικονομική κρίση δεν πέρασε ποτέ από εκεί.
Είναι όμως έτσι;
Άνθρωποι που είχαν όλες τις προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά έπεσαν σε μια αναποδιά, βρέθηκαν στην ανεργία ή έχασαν την επιχείρησή τους, βιώνουν μια δραματική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Πλάι σε αυτούς, τα πραγματικά και απόλυτα θύματα της κρίσης. Εκείνοι που ήταν ήδη φτωχοί που έγιναν φτωχότεροι, σε μια οικονομική και προσωπική καταβύθιση με τέτοια διάρκεια που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

1. Ο Γιώργος σήμερα φιλοξενείται σε δομή του Δήμου. Η Κοινωνική Υπηρεσία του εξασφάλισε ένα αξιοπρεπές ζεστό δωμάτιο για να κοιμηθεί, καθώς και το καθημερινό του φαγητό. Πριν φτάσει στο έσχατο σημείο ένδειας, ώστε να ζητήσει τη συνδρομή του κράτους για να κρατηθεί στη ζωή, ήταν ένας κορυφαίος και πρωτοπόρος φωτογράφος. Είχε δική του επιχείρηση και πετούσε αεροπλάνα.
Οι εποχές όμως της βεβαιότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Από τα σύννεφα, ο Γιώργος βρέθηκε βρέθηκε κάτω από το χώμα. Ένα μεγάλο διάστημα το πέρασε μένοντας στην άκρη της θάλασσας, μακριά από ανθρώπους, χωρίς στέγη και σε πρωτόγονες συνθήκες.
Και πλέον μπορεί να λέει ότι παραμένει στη μεριά της αξιοπρέπειας.

2. Ο Αποστόλης είναι μουσικός. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του μουσικού στερεώματος και οι ιστορίες του για γνωστούς καλλιτέχνες είναι ατελείωτες. Η τέχνη του χάρισε αξέχαστες στιγμές δημιουργίας και δόξας, όμως η ζωή του γύρισε την πλάτη. Το βιολί του δεν το αποχωρίστηκε ποτέ, όμως τις ανέσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης αναγκάστηκε να τις ξεχάσει.
Για πολλά βράδια είχε μόνη συντροφιά του τη μουσική του, χαρίζοντας τις μελωδίες του σε περαστικούς. Απέκτησε πολλούς φίλους με την τέχνη του. Το σπίτι του όμως το έχασε. Και χτύπησε την πόρτα της Κοινωνικής Υπηρεσίας για να βγει από το αδιέξοδο. Σήμερα διαμένει κι αυτός σε δομή φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

3. Ο Σεμπάστιαν έγινε γνωστός στην πλατεία της Βούλας ως μια ευγενική φυσιογνωμία άστεγου, που δεν επαιτούσε. Το μεγάλο πρόβλημα αλκοολισμού που είχε τον έκανε άλλοτε ευχάριστο στις παρέες των περαστικών, άλλοτε σκοτεινό και απόμακρο. Αμέτρητες ήταν οι φορές που οι άνθρωποι του Δήμου τον πλησίασαν για να του δώσουν μια εναλλακτική, μια βοήθεια παραπάνω από ένα κουτάκι μπύρα. Αρνείτο πεισματικά να εγκαταλείψει την “ελευθερία” του δρόμου, να στεγαστεί, να μπει σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης. Μόνη φορά που δέχτηκε να κοιμηθεί κάτω από στέγη ήταν ο φετινός χιονιάς…
Ήταν τουλάχιστον δύο φορές που ο Σεμπάστιαν σώθηκε στο “παρά πέντε” από ευαισθητοποιημένους πολίτες που κάλεσαν ασθενοφόρο όταν τον είδαν σε άσχημη κατάσταση. Τελικά, ο συμπαθής Πολωνός «έφυγε» στον δρόμο, αφήνοντας αναπάντητο για πάντα αν ήταν πραγματικά αυτός ο τρόπος ζωής που τον εξέφραζε.
Τρεις περιπτώσεις ανθρώπων. Τρεις ακραίες ίσως ιστορίες σε ένα καλό προάστιο που μας υποδεικνύει όμως ότι η κρίση δεν υπολογίζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και ξεσπά αδιακρίτως σε τακτοποιημένες ή μη ζωές.

ΜΟΝΟ ΤΟ 10% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ, ΞΕΝΟΙ, ΕΥΚΑΙΡΕΙΑΚΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ, ΨΥΧΙΚΑ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΙ, "ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ", ΚΛΠ.
ΤΟ 90%, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΕΧΑΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
Ξυπνήστε πολίτες, και τιμωρείστε αυτούς που σας κατέστρεψαν την χώρα και την ζωή σας, και μην περιμένετε από άλλους, να κάνουν , αυτό, που εσείς είστε υποχρεωμένοι , να κάνετε…
Μην αναθέτετε σε τρίτους πράξεις φιλανθρωπίας.
Κάνετε το καλό μόνοι σας, από την καρδιά σας,…


11-11-2018
ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΣΤΕΓΩΝ
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου